Tilbage til forsidenVirket

VM i fodbold 2022 i Qatar

Da FIFA offentliggjorde Qatar som vært for VM i 2022, var der en masse kontroverser og angst. Nogle forsvarere af begivenheden hævdede, at det var en chance for Qatar til at vise sin moderne identitet og udvikle en varig infrastruktur.

Andre påpegede imidlertid de negative virkninger af begivenheden, såsom afhængigheden af migrantarbejdere fra Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh til at bygge stadioner og den anslåede pris på 200 milliarder USD. Desuden henledte vestlige medier opmærksomheden på påståede menneskerettighedskrænkelser fra statens side.

Beliggenhed

VM i fodbold er en af verdens største sportsbegivenheder, og Qatar er vært for den for første gang. FIFA forventer, at fem milliarder mennesker vil se turneringen, hvilket vil gøre den til den mest sete begivenhed på planeten.

Qatars kompakte størrelse med alle otte stadioner inden for en radius af 55 km fra Doha gør det til et ideelt valg for fans. Desuden er de fleste af stadions forbundet med metro og shuttlebusser, hvilket gør det lettere for fans at overvære flere kampe under turneringen.

Al Rayyan Stadium er det næststørste VM-sted i Qatar i 2022 og ligger et stenkast fra Education City Station på Green Line-metrolinjen. Stadionet er designet i en modulær struktur, og de øverste sæderækker vil blive skilt ad efter turneringen og givet til udviklingslande.

Spillesteder

VM 2022 i Qatar vil blive afholdt på otte stadioner inden for en radius af 55 km fra hovedstaden Doha. Det vil gøre det til en bekvem begivenhed for fans, som kan se alle kampene på ét sted i stedet for at rejse mellem forskellige byer.

De otte stadioner omfatter Lusail Iconic Stadium, Al Bayt Stadium i Al Khor, Al Janoub Stadium i Al Wakrah, Ahmad Bin Ali Stadium, Khalifa International Stadium og Education City Stadium i Al Rayyan samt Stadium 974 og Al Thumama Stadium i Doha.

Hvert stadion er unikt, men de har alle de samme designelementer, der er baseret på landets historie og kultur. De er også bygget med topmoderne kølesystemer til at bekæmpe ørkenens varme.

Lusail Iconic Stadium med 80.000 pladser har et udtrækkeligt tag, der beskytter publikum mod den skarpe sol. Det er det største af de otte spillesteder og vil være vært for finalen den 18. december.

Transport

Der er flere transportmuligheder til rådighed for fans, når de rejser til Qatar under VM. Disse omfatter taxaer, busser og større kørselsapps som Uber.

Landets offentlige transportsystem har gode forbindelser til alle stadioner og vil give en hurtig, sikker og bekvem måde at komme rundt i Qatar under VM. Metroen, et netværk af tre linjer, der strækker sig over 47 miles, vil tilbyde gratis transport på kampdage under turneringen for dem med et Hayya Card og en gyldig billet til en kamp.

Metroen er også en god mulighed for dem, der ønsker at udforske Qatars hovedstad, Doha. Den har forbindelse til byens vigtigste forretnings-, kultur- og underholdningsområder. Den har elevatorer og plads til kørestolsbrugere og førerhunde.

Sikkerhed

Med millioner af fans, der ankommer til Qatar i forbindelse med VM i fodbold, er sikkerheden en topprioritet. Der er placeret CCTV-kameraer på alle stadions, og et kommandocentral overvåger kameraerne på afstand.

De qatariske sikkerhedsstyrker forventes at indsætte 49 000 statslige og private sikkerhedsfolk samt internationale luft- og flådeaktiver. Disse omfatter bl.a. Det Forenede Kongeriges RAF og Royal Navy samt andre lande, herunder Pakistan, Italien, Frankrig, Tyrkiet og Tyskland.

Desuden vil et hold af kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare (CBRN) eksperter uddanne nationale politifolk i at bekæmpe CBRN-trusler. NATO's Joint CBRN Defence Centre of Excellence vil også tilbyde uddannelse i improviserede eksplosive anordninger og i håndtering af dem.

I mellemtiden må FIFA og dets partner i Qatar, Supreme Committee for Delivery and Legacy, gøre mere for at forhindre misbrug i den private sikkerhedssektor. Amnesty Internationals rapport fremhæver, hvordan disse overgreb kan bringe turneringen i fare og bør omgående afhjælpes.