Tilbage til forsidenVirket

VM i fodbold

FIFA World Cup er verdens største fodboldturnering. Den består af en gruppespilsperiode efterfulgt af en knockout-fase.

Hvis holdene står lige efter 120 minutters spil, skal der spilles straffesparkskonkurrence. Det hold, der scorer flest mål, vinder.

I denne turnering opstod en ung brasiliansk stjerne ved navn Edson Arantes do Nascimento, kendt som Pelé. Det var også første gang, at finalen blev afholdt uden for Europa og Nord- og Sydamerika.

Det første verdensmesterskab

Det første verdensmesterskab blev afholdt i 1930. I alt 78 nationer kvalificerede sig til turneringen, og otte vandt titlen. Hver vinder tilføjede en stjerne til VM-trofæet, som nu står i en udstillingsmontre i FIFA's hovedkvarter i Zürich.

Det nuværende format omfatter 32 landshold, der konkurrerer i løbet af en måned i værtslandet/værtslandene. Turneringen består af to faser, en gruppespilsperiode og en knockout-fase. Der afholdes kvalifikationsturneringer for at udtynde feltet til finalerne.

Det andet verdensmesterskab

Bortset fra den første turnering i 1930 er VM kun blevet afviklet af europæiske og sydamerikanske hold. Disse to kontinenter har vundet ni VM-titler hver.

Det andet VM bød på en af de mest kontroversielle kampe, en semifinale mellem Argentina og Vesttyskland, hvor målmanden Gordan Banks lavede en redning, der blev kendt som "fodboldkrigen". Argentina tabte i en straffesparkskonkurrence. Ikke desto mindre bragte begivenheden nationerne sammen med sin storhed.

Det tredje verdensmesterskab

Fodbold - kendt som soccer uden for Nordamerika - er verdens mest populære sport. Den spilles i alle verdenshjørner og vækker opsigt omkring det globale mesterskab, VM, der afholdes i fodbold.

For at tynde ud i feltet til slutrunden har FIFA indført et system af kvalifikationsturneringer. Disse turneringer afholdes i de kontinenter, der overvåges af deres forbund.

Typisk ser fansene på tredjepladsen i slutspillet med en vis foragt. Men det kan give to nedslåede semifinalister en sidste chance for at få oprejsning.

Det fjerde verdensmesterskab

Efter Anden Verdenskrig genoptog FIFA planerne om en turnering. Konkurrencen blev udvidet fra 24 til 32 hold i 1982, og siden da har hold fra Afrika, Asien og Nordamerika haft en vis succes.

I modsætning til OL-fodbold er VM et turneringsturné med en enkelt eliminering, der afholdes hvert fjerde år, og hvor de 32 bedste landshold deltager. Det er uden tvivl den mest populære begivenhed inden for global sport og tiltrækker milliarder af tv-seere.

I denne udgave vandt Frankrig mesterskabet og vandt over Argentinas Kylian Mbappe til den gyldne støvle med et hattrick i finalen.

Det femte verdensmesterskab

I turneringen fik Skotland og Tyrkiet deres debut ved VM, mens Sydkorea var det første uafhængige asiatiske hold, der deltog. Ungarns 9-0-sejr over Korea er stadig den største margin for en sejr i gruppespillet i FIFA's historie.

Der var høflige klapsalver for spillerne i Serbiens trup og for Brasiliens træner Tites spillere indtil det øjeblik, hvor Richarlison gik på banen. Da eksploderede publikum på Lusail stadion. De var kommet for at se ham.

Det sjette verdensmesterskab

Det 19. verdensmesterskab fandt sted i Sydafrika fra den 11. juni til den 11. juli 2010. Det var første gang, at en nation fra to forskellige kontinenter (Europa og Sydamerika) mødtes i finalekampen.

Konkurrencen var en stor succes, og det forventes, at antallet af deltagende hold vil stige til 48 i 2026. Holdene optjener point for at vinde og spille uafgjort i deres kampe. Der bruges tiebreakers til at rangordne holdene i en gruppe, når de slutter med lige mange point.

Det syvende verdensmesterskab

Argentina er på udkig efter en syvende VM-sejr, når de møder Frankrig i finalen på Lusail Stadium i Qatar. Kun to hold, Italien i 1934 og 1938 og Brasilien i 1958 og 1962, har vundet trofæet to gange, nemlig Italien i 1934 og 1938 og Brasilien i 1958 og 1962.

Real Madrids Kroos og Varane er de eneste spillere i historien, der er blevet kåret som verdensmestre fem gange. Al Jazeeras Kashef undersøger, hvem der er favoritter til at løfte det berømte trofæ denne gang.

Det ottende verdensmesterskab

Det var efterhånden blevet mere almindeligt, at hold nåede frem til VM-finalen. Lande fra Europa og Sydamerika dominerede, men nu lykkedes det også Australien, Nordkorea og et par andre asiatiske hold at kvalificere sig til slutturneringen.

De otte hold, der kvalificerer sig til VM-slutrundens turnering, afgøres gennem en række kvalifikationskampe. Disse turneringer finder sted i hjemlandene for de 32 deltagende hold i slutturneringen i løbet af tre år.