Tilbage til forsidenVirket

Bjergtrøjen vindes i bjergene

Bjergtrøjen er ikke en konkurrence mellem de bedste bjergryttere og de stærkeste pointløbere. Selv om det er sandt, at bjergtrøjen er en svær titel at vinde, er det ikke kun et løb om point. For at vinde bjergtrøjen skal du være i stand til at overliste dine rivaler i et udbrud og sprinte til en hvid linje på toppen af et bjergpas.

Richard Virenque har rekorden med syv sejre

Richard Virenque har rekorden i bjergtrøjen i Tour de France med syv sejre. Han har vundet syv af de syv bjergetaper, og han er favorit til at vinde sin syvende Tour-sejr på søndag. Den tidligere Team Sky-rytter er i øjeblikket midt i en undersøgelse af hans brug af præstationsfremmende stoffer, og det er stadig uklart, om forbuddet vil have nogen effekt på hans chancer for at vinde endnu en Tour.

Publikum var højlydt og intenst involveret i løbet, hvilket er en af grundene til, at de parisiske myndigheder har øget sikkerheden før Bastilledagsfesten. Det var dog ikke kun cykelsportsfans, der mødte op for at støtte Virenque. Der var også en stærk fransk tilstedeværelse på vejene og på bjergsiderne.

Efter skandalen vendte Virenque tilbage til cykelsporten og blev genindsat af UCI. Efter en retssag i Frankrig indrømmede han at have dopet sig. Han var dog ikke i stand til at køre i nogle måneder efter sin dom.

Tadej Pogacar vandt ved et uheld bjergtrøjen

Dagen efter at have vundet 18. etape af Tour de France havde den tjekkiske rytter Tadej Pogacar stadig tre trøjer i hånden: den gule trøje, den hvide trøje for bedste unge rytter og den prikkede bjergtrøje. Med disse tre klassifikationer fører han Tour de France 2021. I løbet af Touren vandt Pogacar to massive bjergetaper i træk, herunder Col du Portet.

På etapen, der bl.a. omfattede kategori 1 Port de Lers, blev den gule trøje tabt. Som følge heraf angreb Pogacar den gule trøje, men det lykkedes ikke at indhente den tilbage. Han lavede flere accelerationer på stigningen og nedkørslen, men Vingegaard var i stand til at matche hans indsats og vandt ingen tid tilbage.

Jonas Vingegaard fra Danmark vandt den næste etape, den sidste topafslutning i Tour de France. Det gjorde det muligt for ham at udbygge sin føring i klassementet. Men derved tabte han Tadej Pogacar. Det gjorde han med hjælp fra Wout van Aert, der hjalp ham med at trække bjergtrøjen.

Vicente Truebe vinder bjergtrøjen

Bjergtrøjen gives til den bedste klatrer i et løb. Den første bjergtrøje blev vundet af den spanske cykelrytter Vicente Trueba i 1933, mens hans landsmand Federico Bahamontes sluttede på andenpladsen. Vicente Trueba var kort og spinkel og fik tilnavnet "Loppen fra Torrelavega" på grund af sin angrebsstil, der snarere var "hoppende". Trueba klatrede meget hurtigt, men var meget dårlig, når det kom til nedkørsel, hvilket var en af grundene til, at han ikke vandt mange af de store løb.

Bjergtrøjen er en meget eftertragtet pris i cykelsporten, da den er en af de vigtigste priser i professionel cykelsport. Siden Touren blev afholdt for første gang i Frankrig, er bjergtrøjen blevet uddelt i flere kategorier. Den mest berømte er klassementet King of the Mountains, som blev uddelt første gang i 1933 til Vicente Trueba. Bjergtrøjen er den næstmest populære præmie i professionel cykling og har en lang historie i cykelsporten.

Selv om Trueba var en anerkendt bjergbestiger, var han ikke en stor fan af Tour de France. Hans gule trøje blev vundet med et forspring i forhold til den næstsidste. Trueba betragtes stadig bredt som en af de mest undervurderede cykelryttere i sporten.

Richard Virenque har vundet den polkaprikkede trøje

Cykelsportens polkaprikkede bjergtrøje tildeles den rytter, der har vundet flest point, mens han/hun har klatret på en etape i Tour de France. Virenque har vundet syv af disse trøjer, herunder i 2003 og 2004. Hans seneste sejr var i Tour de France 2020.

Virenque er blevet kaldt "bjergkongen". Han har vundet det polkaprikkede bjerg en rekordstore syv gange. Før det var rekordindehaveren Lucien van Impe. Hans holdkammerat Federico Bahamontes har også vundet trøjen. Holdet bruger blodforstærkende erythropoietin og humant væksthormon sammen med en heroin-amfetamincocktail, der er kendt som "den belgiske blanding".

Virenque's karriere har været præget af kontroverser. Han indrømmede at have dopet sig i begyndelsen af 1990'erne, men har senere benægtet anklagerne. Han har også udholdt konsekvenserne af sin dopingskandale. Selv om Virenque er blevet suspenderet flere gange, er det alligevel lykkedes ham at vinde to polkaprikkede bjergtrøjer.